Två blev en när Skilltryck valde ny digitalpress


När Martin Holmberg skulle investera i en ny digitalpress gjorde han en ordentlig marknadsanalys. Bara två digitala pressar klarade kraven på kvalitet och kapacitet. Segrare blev HP Indigo 5500.

Skilltryck AB några mil söder om Jönköping har levererat traditionellt arktryck till Gnosjöbygden i över 80 år. Tryckeriet har varit ett familjeföretag i två omgångar, nu senast i familjen Holmbergs ägo, som tog över för 19 år sedan.
– Vi har verkat lokalt och tryckt mycket småplock upp till medelstora upplagor. De senaste åren har vi utvidgat vår marknad mot södra Sverige, berättar Martin Holmberg, ägare och vd för Skilltryck.

Precis som många andra har Martin sett en förändring på marknaden de senaste åren. Kundtyperna har blivit fler, framförhållningen är sämre och framför allt har upplagorna sjunkit.
– Vi jobbar mycket med utskick av olika slag och märker att kunder oftast väljer att trycka mindre upplagor för att se om det funkar, sedan gör man små justeringar och trycker en ny liten upplaga.

För att möta kundernas nya behov köpte Martin ett digitaltryckeri i Gnosjö för tre år sedan. Med i köpet fick han två Canon-maskiner som stått och rullat i tre år. Nu har båda gjort sitt och ska kasseras, vilket fick Martin att börja leta efter ersättare redan i vintras.
– Vi är ett litet tryckeri som måste vända på slantarna och jag är tekniskt intresserad, därför gjorde jag en ordentlig genomgång av marknaden.

Martin valde ut sex till sju olika leverantörer och gick igenom maskinerna ordentligt. Han bedömde tryckkvalitet, maskinernas funktionalitet och pris. Sedan gjorde han en uppställning där han viktade maskinerna enligt principen 50 procent funktionalitet och 50 procent pris. Tryckkvaliteten var inte förhandlingsbar, det var bästa kvalitet som gällde.
– Det var bara två maskiner som klarade den kvalitet och den kapacitet jag sökte. Det var HP Indigo och Xerox iGen.

Valet föll slutligen på HP Indigo 5500 av två skäl. Med HP Indigo är möjligheterna för efterbearbetning bättre och dessutom alstrar den betydligt mindre värme.
– Mycket värme betyder att maskinen drar mycket ström, dessutom behöver den kylas, vilket drar ännu mer ström.

HP Indigon är redan installerad och har gått i ett par månader. Den är stabil och har fungerat väldigt bra, säger Martin.
– Vi hade mindre strul vid installationen än vad jag hade förväntat mig. Det var bara några småfel som vi lätt löste.

Med HP Indigo har Skilltryck i dag en högre brytpunkt för digitaltryck än tidigare, men den största fördelen, enligt Martin, är den högre kvaliteten.
– HP Indigo har en teknik med flytande färg som kallas digital offset och faktum är att resultatet är väldigt likt vanlig offsettryck. I dag kan jag ta in jobbet och lägga det i den maskin där jag tjänar mest pengar. Kunden upplever ingen skillnad, det blir samma kvalitet varje gång, berättar Martin.

 
HP Indigo 5500