Jigraf breddar kapaciteten med HP Indigo

Två UV-inkjetprintrar och en HP Indigo var alternativen när etikettryckeriet Jigraf ville uppgradera sin digitala kapacitet. Beslutet satt långt inne och tog över ett år.

– Vi valde HP Indigo WS6800 främst för att det är en extremt flexibel maskin som trycker på i princip alla material med högsta kvalitet, det passade våra behov, säger Mats Jarlebrink, en av två bröder som driver familjeföretaget Jigraf.

Jigraf i Landskrona är ett renodlat etikettryckeri som tryckt självhäftande etiketter för relativt stora kunder sedan 1980. Ända sedan starten har företaget erbjudit digitaltryck, först som svart/vitt, men från början av 2000-talet även i cmyk. För att utöka kapaciteten investerade Jigraf 2009 i en HP Indigo WS4000.

När det åter igen var dags att uppgradera den digitala kapaciteten förra året gjorde Jigraf en ordentlig analys av de olika alternativen på marknaden.

– Vi höll på i nästan ett år och reste runt och testade olika tekniker. I slutet hade vi tre alternativ, HP Indigo och två UV-inkjetprintrar, berättar Mats Jarlebrink.

Han berättar att det var ett oerhört komplext beslut om man ska få med alla parametrar. För Jigraf var det en avgörande investering och en strategiskt viktig affär.

– För oss är det nödvändigt att vara effektiva och kunna erbjuda våra kunder de bästa lösningarna till konkurrenskraftiga priser. Därför tog vi tid på oss innan vi bestämde, säger Mats.

Beslutet togs när man fick möjlighet att besöka HP Experience Center i Barcelona.

– När vi såg vilka stora möjligheter HP har i dag och kommer att få i framtiden, tippade vågskålen över.

Med den nya tryckpressen HP Indigo WS6800 får Jigraf framför allt ett bredare alternativ, med betydligt fler möjligheter att serva sina kunder. Det var avgörande. Dessutom ökas den digitala kapaciteten 4-5 gånger.

– Det här blir vår digitala basmaskin som kommer att stå och rulla dag efter dag och serva många olika behov. Vi får också en överlägsen tryckkvalitet, snabbare tryck och till ett bättre pris.

I dag är 20 procent av tryckvolymen digitaltryck och resterande flexo. Med den nya tryckpressen räknar Mats Jarlebrink med ett 50/50-läge, mycket tack vare en högre brytpunkt.   

– Tidigare låg brytpunkten på 1000 rullmeter, men med den nya HP Indigo WS6800 klarar vi 4000 rullmeter med bra ekonomi. Det gör att vi kan flytta över mycket tryck från flexo till digitalt.

Det i sin tur innebär att Jigraf nu kan leverera snabbare och tänker erbjuda sina kunder leverans inom fem dagar.

– De flesta ligger på 10-15 dagars leveranstid, men kunderna vill inte beställa stora serier och ligga på lager, det är en risk och binder kapital. Istället vill kunden beställa vid behov och då gäller det att kunna leverera snabbt.

I mitten av januari installeras den nya pressen HP Indigo WS6800.

– Det ska bli jättekul, nu får vi en helt annan mjukvara där allt höjs ett steg, bättre tryckkvalitet, högre brytpunkt, snabbare tryck och bättre pris.