Norska Digital Etikett i Gaupne storsatsar och investerar i en HP Indigo 20000 digital press.


Investeringen i en HP Indigo 20000 digital press innebär ett stort steg framåt för Digital Etikett, som blir först i Norge med en sådan maskin och först i Skandinavien med att använda den för etikettproduktion.

För tio år sedan ett startade Kjetil Hovland etikettproduktion i ett garage med två HP Indigo digitala tryckpressar från generation 2. De maskinerna byttes ut under 2013 till två nya HP Indigo digitala tryckpressar från generation 3 och den nya HP Indigo 20000 som nu installeras är från generation 4.

– Detta är ett väldigt stort steg för oss, men nu ligger vi också steget före våra konkurrenter. Det är viktigt att komma ut ur trygghetszonen. Jag hade kunnat luta mig tillbaka och köra på som tidigare, men då hade jag inte fått någon ytterligare tillväxt, säger Kjetil Hovland, ägare och VD hos Digital Etikett.

Han är säker på att satsningen är helt rätt, och det är god stämning bland de anställda. Men han medger dock att det inte bara är enkelt att satsa som de gör nu.

– Det är lite som att gå på tunn is. Överlevnadsinstinkten slås på. När man köper en maskin för 20 miljoner, då har man ett par sömnlösa nätter. Och så småningom börjar den kreativa processen. Sådana processer leder till handling, fortsätter Kjetil.

– Den nya tryckpressen ger oss möjlighet till volym, något vi inte har haft tidigare. Men våra kunder växer, och då måste vi också växa. Nu kan vi nästan tredubbla kapaciteten per timme. En person kan alltså producera nästan tre gånger så mycket, berättar Kjetil.

En maskin av den kalibern kräver sitt utrymme och Digital Etikett köpte för ett tag sedan en ytterligare byggnad strax intill den egna anläggningen. Den är nu integrerad med Digital Etikett och ska fungera som ett nytt lager, och det som tidigare var lager ska inrymma den nya tryckpressen.

– Den behöver cirka 100 kvadratmeter, så den är enorm. Bara tre år efter att ha flyttat in är vi i full gång med ombyggnad. Jag tänkte inte göra det så snart, men nu har vi 10 års jubileum och om du ska vara med i spelet så måste du satsa, säger Kjetil.

Eftersom det inte är någon annan i Skandinavien som producerar etiketter på en HP Indigo 20000, så öppnar det upp för export.

– Det vore kul att producera för utländska kunder. Och det har väckt uppmärksamhet på marknaden att jag är först ut med en så stor investering, berättar Kjetil.

Den nya HP Indigo 20000 ska till en början främst användas till etikettproduktion, men Digital Etikett ser också möjligheten att efter hand börja med att producera förpackningar av flexibelt material.

Tryckpressen levereras och installeras av Visutech som är HP Indigos partner i Norden. Maskinen anländer Gaupne den 11 juni, och sedan tar det cirka tre veckor innan den är färdiginstallerad.

HP-Indigo-20000-digital-press
HP Indigo 20000 Digital Press

Publicerat: 20180601